Teritoriul GAL Constanţa Centru se află în regiunea de dezvoltare Sud-Est a României şi acoperă zona centrală a Judeţului Constanţa.Conturarea granițelor teritoriului GAL asigură continuitatea teritorială, toate localitățile se învecinează din punct de vedere administrativ. Însă, cel mai important aspect este acela că zona acoperită de GAL are caracteristici similare din punct de vedere al reliefului, al resurselor naturale, al structurii antreprenoriale, dar și al problemelor economice și sociale pe baza datelor recensământului din 2021, în teritoriul GAL sunt 58.474 locuitori, din care, populația tânără (0-14 ani) este de 20.06%, populația adultă (15-64 ani) este majoritară cu un procent de 67.40%, pe ultimul loc clasându-se populația vârstnică (de 65 de ani și peste) cu un procent de 12.53% din totalul populației. (https://www.recensamantromania.ro/rezultate-rpl-2021/rezultate-definitive-caracteristici-demografice/). În teritoriul GAL conviețuiesc mai multe etnii, grupul etnic minoritar cu cea mai mare reprezentare în teritoriu este reprezentat de populația romă, cu un total de 2.098 locuitori, urmați de grupul turcilor (1096 locuitori) și al tătarilor (1020).
Sub aspect ocupațional, economia locală se bazează aproape în exclusivitate pe sectorul primar de semisubzistență. Numărul mediu al salariaților pe teritoriul GAL Constanța Centru avea valoarea de 5.911 de salariați în anul 2019, iar numărul șomerilor înregistrați a fost de 539 persoane (Sursa http://www.insse.ro), printre UAT cu cel mai scăzut șomaj din județ fiind Grădina, Mihail Kogălniceanu și Ovidiu.
Infrastructura turistică este slab dezvoltată la nivelul teritoriului GAL Constanța Centru, în ciuda bogăției și diversității cadrului natural, fiind identificate doar 5 structuri de primire turistică cu funcții de cazare turistică pe întreg teritoriul.Caracteristicile geologice ale reliefului au condus la o mare varietate de zone deosebite sub aspect natural, fizic, dar și al faunei și florei. Acestea au devenit zone protejate, cum sunt Recifii Jurasici Cheia sau Peșterile de la Gura Dobrogei.
Turismul poate valorifica patrimoniul cultural al județului, acesta fiind alcătuit din monumente, istorice, tradiții, care evidențiază multiculturalitatea și vechimea teritoriului, de ex. Cetatea Ulmetum (Pantelimon), Fortificaţia de tip quadriburgium de la Ovidiu.
Teritoriul GAL Constanța Centru este străbătut de căi de comunicație terestre care leagă localitățile partenere de căile de comunicație fluviale și maritime din regiune și de zonele puternic industrializate ale județelui Constanța și ale judetului limitrof Tulcea. În special drumurile comunale au o stare precară, ceea ce conduce la un acces îngreunat în teritoriu. În teritoriul GAL există1 aeroport internațional care face parte din rețeaua TEN-T extinsă Aeroportul Mihail Kogălniceanu (pentru pasageri și mărfuri).Destinațiile aeroportului din Mihail Kogălniceanu sunt: internaționale (Londra, Istanbul și Viena) și interne (Cluj Napoca, Timișoara și Oradea), poziția sa geostrategică îi conferă posibilitatea de a deveni un important aeroport de tranzit pentru transportul aerian de mărfuri către Orient și Asia.Aeroportul Mihail Kogălniceanu este și bază militară, care va deveni cea mai mare bază NATO din Europa de Est.
Suprafaţa GAL-ului Constanţa Centru cuprinde 91 % teren agricol (cca 114.933 ha, din care 91 % teren arabil, 7% păşuni şi fâneţe naturale şi 1,6 % plantaţii de pomi şi vie), restul fiind ocupat de păduri şi alte terenuri cu vegetaţie forestieră, precum și suprafaţa construită a localităţilor, ape, drumuri, căi ferate şi terenuri neproductive. Aceste statistici reflectă caracterul agrar al teritoriului GAL Constanța Centru, principalul domeniu de activitate al populației din zonă fiind agricultura (Sursa: INS 2011-2014).Calitatea terenului agricol a imprimat teritoriului GAL Constanța Centru un caracter agrar. Regimul eolian al teritoriului GAL, îl recomandă ca fiind o zonă cu un potențial foarte mare pentru dezvoltarea producției de energie alternativă prin instalarea de turbine eoliene. Astfel, pe teritoriul a 6 UAT din teritoriul GAl se află parcuri eoliene, iar în orașul Ovidiu se află o centrală electrică fotovoltaică.
În ceea ce privește situația serviciilor pentru populație, de tipul: salubritate, alimentare cu apă și canalizare, alimentare cu gaze, iluminat public, siguranță etc. acestea sunt bine reprezentate în majoritatea teritoriului, însă necesită îmbunătățiri și dotări. Pentru toate serviciile pentru populație este nevoie de modernizări. Pentru toate investițiile publice se are în vedere utilizarea instrumentelor SMART pentru eficientizarea activităților și facilitarea populației la servicii. De asemenea, un deziderat al GAL este de a introduce la nivelul teritoriului practici și dotări prietenoase cu mediu, care să determine un consum redus de energie și să utilizeze resursele locale.
Teritoriul Asociatiei GAL Constanța Centru este dispersat pe o suprafață totală de 1.190,98 km2, acoperind 12 unități administrative teritoriale după cum urmează: Vulturu, Pantelimon, Grădina, Târgușor, Siliștea, Mihail Kogălniceanu, Lumina, Castelu și Cuza Vodă, Nicolae Bălcescu, Cogealac și orașul Ovidiu.
Asociația Grup de Actiune Locală Constanța Centru a semnat în data de 30.09.2024 contractul de finanțare nr. C 3601F210013221400033 în valoare de 3.088.210,62 lei fără TVA (echivalentul a 620.671,00 euro fără TVA). Suma reprezintă sprijinul acordat în cadrul sub-masurii 19.4 “Sprijin pentru cheltuieli de funcționare și animare”. Contractul având data finală de execuție 30 aprilie 2029.
Parteneriatului public-privat GAL este compus din membri din toate categoriile sociale, majoritatea din sectorul privat și din societatea civilă, ceea ce reflectă natura sa incluzivă. Nu există nicio discriminare în acceptarea membrilor, interesele grupurilor defavorizate și minoritare fiind reprezentate în parteneriat. În perioada de programare 2023-2027, GAL continuă să contribuie la dezvoltarea socio-economică a regiunii prin implementarea strategiei de dezvoltare locală bazate pe nevoile și oportunitățile identificate în cadrul unui proces consultativ la nivelul tuturor UAT-uri membre care implică toate organizațiile membre. Eforturile comune ale membrilor parteneriatului și implicarea comunității asigură aplicarea abordării LEADER pentru dezvoltarea durabilă în regiune. Participarea partenerilor la dezvoltarea regiunii lor contribuie la dezvoltarea dinamică și este susținută de strategia de dezvoltare locală, formulată și implementată la nivel local, gestionată de reprezentanții GAL-ului, care sunt interlocutori cu oamenii din teritoriu pentru a îmbunătăți continuu strategia și acțiunile de implementare.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României!
Toate informațiile, privind Programul Național de Dezvoltare Rurală, furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT și nu sunt destinate comercializării!
Beneficiarii vor respecta rezonabilitatea prețurilor prin „încadrarea în prețurile stabilite în BAZA DE DATE PREȚURI DE REFERINȚĂ a AFIR”, iar în cazul în care nu se identifică în această bază de date, prezentarea ofertelor corespunzătoare tipului de achiziție realizată: o ofertă de prețuri sub 15.000 euro și două oferte pentru prețuri peste 15.000 euro